Κατηγορίες
Θεραπεία του διαβήτη

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Οι αρτηρίες που προσβάλλονται συχνότερα στους διαβητικούς είναι αυτές που οδηγούν το αίμα στα κάτω άκρα, και ειδικότερα αυτές κάτω από τα γόνατο. Οι διαβητικοί συχνά αναφέρουν ότι νοιώθουν τα πόδια τους να «καίνε», παρά το ότι συνήθως κλινικά τα πόδια τους είναι ψυχρά με ατροφία του δέρματος, ενώ δεν αισθάνονται πλήρως τα πόδια τους (υπαισθησία). Λόγω και της συνυπάρχουσας νευροπάθειας μικροί τραυματισμοί στις πατούσες και στα δάκτυλα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτοί και να εξελιχθούν σε βαριά φλεγμονή, νέκρωση και τελικά γάγγραινα.

Συχνή είναι η εμφάνιση ελκών σε ποσοστό 10 – 15%, τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου μικροβίων και οδηγούν στην εμφάνιση λοιμώξεων του ποδιού. 

Πώς μπορώ να προφυλάξω τα αγγεία μου από το διαβήτη;

Απαιτείται καταρχήν η ιδανικότερη ρύθμιση του σακχάρου. Επίσης σημαντική είναι η τροποποίηση των υπολοίπων παραγόντων του καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η διακοπή του τσιγάρου, η απώλεια βάρους σώματος, η συστηματική άσκηση, η αντιμετώπιση με δίαιτα ή φάρμακα της υψηλής χοληστερόλης και ο έλεγχος της υπέρτασης. Σημαντική είναι η απεικόνιση του αγγειακού δικτύου των κάτω άκρων με triplex ή/και μαγνητική αγγειογραφία.

Πώς θεραπεύεται η αποφρακτική αρτηριοπάθεια στους διαβητικούς;

Για τη θεραπεία της αρτηριοπάθειας των κάτω άκρων ισχύουν οι ίδιες αρχές στους διαβητικούς, όπως και στους μη διαβητικούς. Συγκεκριμένα χορηγούνται αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες, όπως η ασπιρίνη (Aspirin, Aspirem, Nu-seals), η κλοπιδογρέλη (Plavix) και η διπυριδαμόλη (Perazodin, Persantin, Procardin). Παράλληλα η συστηματική μυϊκή άσκηση αυξάνει την αιμάτωση μετά από στένωση των αρτηριών. Τέλος η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή με σκοπό την αποφυγή της αύξησης των λιπιδίων του αίματος και ο έλεγχος της υψηλής πίεσης βοηθούν στην αντιμετώπιση της αρτηριοπάθειας.

Από τον/την Savvas Ioannou

75, Leontiou Machaira | 3025 | Limassol | Limassol Region, Cyprus